Според него градът вече не е европейски

„Радикализацията на френските мюсюлмани тече с много голяма скорост и подобни работи (*бел.ред – като атаката в Ница) вече са всекидневие. Марсилия вече не е европейски град. Там радикализирани мюсюлмани правят контролни пунктове в средата на града и пускат когото си искат. Ница също е един от центровете на радикалния ислям във Франция”. Това каза в „Здравей, България” Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикалян ислям.

Арабистът проф. Владимир Чуков добави, че джихадистите в Ница са около сто човека. „Само си представете каква внушителна група е това за такъв голям град”, каза той.

Във връзка с нападението в града, при което загинаха 84 души, той заяви: „В момента, в който човек прочете биографията на Мохамед Булел, му става ясно, че той е социален маргинал. Има трима синове. В исляма не можеш да си оставиш детето, той има не само морални, а и финансови задължения. Той не може да си издържа семейството и се жертва”.

Според арабиста във френското общество има хора, които са социално изключени и са готови „да приложат подобни близкоизточни практики за такива пъклени дела”.

По темата