Нова пречиствателна станция за милиони пред спиране

Опасност от екокатастрофа в река Искър. Пречиствателната станция в червен бряг е в критично състояние, предупреждават от фирмата, изградила съоръжението. Защо се е стигнало до тук?

Предупреждението идва от Словашката компания, изградила съоръжението. Според тях аварийното спиране на станцията е равносилно на бедствие, което може да заличи живота на километри по река Искър.

По темата

„Реално, ако биологичният процес спре, всички бактерии умират. 15 000 кубика мъртви бактерии трябва да се излеят в Искър”, заяви Петър Дойчинов,  представител на компанията-изпълнител.

Експертът Петър Дойчинов говори за полезните бактерии, които всъщност се ползват за пречистване на отпадните води.

Тези станции, обаче, не могат да преработват едрите отпадъци, които попадат в тръбите през канализацията. Филтърът на входа на комплекса не може да ги улови.

Големите количества на пясък и чакъл заплашват буквално да убият пречистващите бактериите. В такава ситуация станцията трябва да се почисти изцяло и да заработи отново едва след 6 месеца.

„Това, пуснато по реката по течението 20 километра, и водата ще се пречисти, но това няма да е река, а бунище”, казва още Петър Дойчинов, представител на компанията-изпълнител.

С проблема са наясно и строителите, и общината, и две министерства. Вместо простата мрежа, на входа трябва да има съоръжение, което да задържа едрите отпадъци и пясъка. Спорът е кой да плати сметката - между 500 хиляди и 1 милион лева.

„Това не беше заложено в проекта, финансиран от Европейския съюз. Най-малко работа е на общината, защото ние сме си платили 20 милиона от оперативна програма „Околна среда”, заяви Светослав Георгиев, зам.-кмет на Община Червен бряг.

Общината е изпратила писмо до регионалното министерство да финансира новия филтър, но патовата ситуация продължава. През това време 12-те души персонал се опитват да крепят не само работата на станцията, но и да предотвратят екокатастрофа в Искър.