Тя е от времето на династията Мин

Рядка порцеланова чаша от XV век по времето на династията Мин бе продадена на търг в Хонконг за 29,5 милиона долара, съобщи местният филиал на аукционната къща „Сотбис”, пише БГНЕС.

Лотът бе продаден за 229 хонконгски долара, което прави 29,5 долара, уточни представител на къщата.

Това е изискана синьо-бяла чаша с диаметър 23 сантиметра. Според специалистите тя е била изготвена в периода Сюанде (1426-1435 г.) и се е съхранила в превъзходно състояние. Елегантният прибор е украсен с рисувана миниатюра, изобразяваща риби в императорски фонтан на фона на цъфтящи цветя.

„Този предмет е добре известно, включително в Япония, където бе представяно в Националния музей в Токио през 1963 г., в Киотския музей през 1966 г., пък и след често бе показвано на публиката“, отбеляза зам.-директорът на азиатския клон на "Сотбис" Николас Чоу.

И все пак „Риби във водата“ не можа да бие рекорда на друга чаша от същия Мински период. Тя бе с изображение на петли. През 2014 г. тя бе продадена на търг в Хонконг за 36,5 млн. долара, което е ненадминат и до момента рекорд за търговете на порцелан и китайското изкуство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.