Беатрис и Мохтар нямат конкретни планове за бъдещето

Любовната история на 45-годишната французойка Беатрис и 34-годишния иранец Мохтар е по-вълнуваща и от филм.

По темата

Години наред Беатрис е щастливо омъжена за полицейски служител с крайно расистки убеждения, който работи в бежанския лагер край Кале. Задачата му е била да спира опитите на мигрантите да преминат от Франция във Великобритания. Тъй като самият той не е имал право да бъде партиен член, той помолил Беатрис да се запише в редиците на крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен.

Съпругът на Беатрис умира от рак през 2010 година, а тя продължава да живее в района на бежанския лагер, заедно с майка си и своя син.

Един ден през 2015 година тя се смилила над младо момче от Судан и се съгласила да го закара с колата си до лагера, наричан „Джунглата”. Тогава Беатрис осъзнала в колко тежки условия живеят мигрантите. „Имах усещането, че се намирам във военна зона и си казах, че просто трябва някак да им помогна”, разказва тя пред британската телевизия BBC.

Беатрис започва да носи дрехи и храна на хората в „Джунглата”. През февруари 2016 година, при едно от поредните си посещения тя среща 34-годишния Мохтар, който някога е работил като учител в Иран, застрашен от преследване и отритнат от собственото си семейство, тъй като е сменил вярата си и е приел християнството.

УЖАСЯВАЩИТЕ УСЛОВИЯ В ЛАГЕРА КРАЙ КАЛЕ ВИЖТЕ ТУК

Беатрис среща Мохтар малко преди негово снимки да се появят в редица медии по целия свят. Причината – иранецът и няколко други мъже, живеещи в лагера, са зашили устните си в знак на протест срещу ужасяващите условия в лагера.

СНИМКИ НА МИГРАНТИТЕ СЪС ЗАШИТИ УСТНИ ВИЖТЕ ТУК

„Той дойде при мен и много нежно ме попита дали искам чаша чай. Беше любов от пръв поглед”, разказва Беатрис. На двамата обаче изобщо не им е било лесно да общуват. Мохтар не говорил френски, а тя знаела съвсем малко думи на английски език.

Независимо от езиковата бариера, двамата се влюбват и скоро Беатрис приютява в дома си своя любим и няколко негови приятели. Тя дори им помага да си купят лодката, с която да преминат Ламанша и да отидат във Великобритания.

Пътуването към Великобритания обаче не минава без проблеми. Малко преди да достигне британския бряг, лодката с тримата бежанци започва да се пълни с вода. В крайна сметка бреговата охрана изпраща хеликоптер и спасява мигрантите.

След като тримата били разпитани, Мохтар бил изпратен в бежански лагер, а по-късно преместен в хостел за мигранти в Шефийлд. Иранецът дори вече е кандидатствал за убежище. 

Беатрис и Мохтар продължават да поддържат връзка, но нямат конкретни планове за бъдещето. „Няма значение дали нашата връзка ще приключи, това е най-красивата любовна история в моя живот”, споделя французойката. 

*През миналата година броят на живеещите в лагера край Кале достигна рекордните 10 000 души. В края на 2016 година властите взеха решение за закриването му и преместиха хилядите живеещите там в други места за настаняване във Франция. 

Редактор: Мариана Конова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.