Стотици военнослужещи и граждани се събраха в Ямбол

С военни почести беше изпратен майор Георги Анастасов. Пилотът загина по време на учение край Варна. Управляваният от него хеликоптер се разби в морето. С действията си по време на инцидента, майорът е спасил живота на другите двама членове на екипажа.

Непознавайки страха, майор Георги Анастасов загина при изпълнение на служебния си дълг.

„Едва ли има друг пилот, на чийто гърди по-ясно би греяла значката със златните крила на българската военноморска авиация от майора, пилот първи клас Георги Анастасов”, коментира контраадмирал Митко Петев, командир ВМС.

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

По темата

„Събра ни най-голямата усмивка на класа”, каза Петя, съученичка на майор Атанасов

„Обичам и ще го обичам винаги, защото той е от учениците, които остават голяма празнота в сърцето”, казва Наталия Колева, класна ръководителка на майор Атанасов Георги.

В последните си минути той остана верен на веруюто "първо другите". С маневрата, която направи със съприкосновението с кораба, бяха спасени живота на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна.

Почит към постъпката на майора поднесе и военният министър. Който обеща - до 30 дни причините за трагедията да станат ясни. Категорично е, само, че не става въпрос за човешка грешка или техническа неизправност.

„Българските войни, които продължават да случат в редовете на българската армия, въпреки тежките условия и недоимъка, при които служат мога да изразя само моето уважение и преклонение”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.