По-рано турският президент призова сънародниците си да не гласуват за нито една от партиите

Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Ердоган в германските избори, след като държавният глава призова турците в страната да не гласуват за нито една от управляващите коалиционни партии.

„Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата държава. Намесата на Ердоган в германската предизборна кампания показва, че той иска настрои хората в Германия едни срещу други“, каза Габриел в интервю.

Ердоган обвини Германия в подпомагане на тероризма

От своя страна дипломатът, който е и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), призова хората да гласуват на предстоящия парламентарен вот, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията.

„Нека покажем на тези, които искат да ни настроят едни срещу други, че няма да участваме в тази зловредна игра“, посочи Габриел.

По-рано днес турският държавен глава призова турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и СДП.

Експерт: Ердоган се стреми да разработи атомна бомба в Турция

Освен тях, в черния списък на държавния глава влиза и партията на Зелените.

„Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

Думите на Ердоган обаче бяха противоречиво приети и сред турската общност в Германия. Съпредседателят на Асоциацията на турската общност в Германия Атила Караборклу заяви, че Ердоган „се опитва да раздели германското общество“ и цели да „нанесе удар по германската демокрация“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.