Тя призова Великобритания и ЕС да открият нов тип икономически отношения

План за бъдещето на отношенията с Европейския съюз начерта британският премиер Тереза Мей. В ключова реч във Флоренция тя даде гаранции на европейските граждани, че ще могат да идват и работят на Острова. Това обаче ще става чрез регистрационен режим, който ще отане в сила до Brexit. 

По темата

Така Мей не изключи възможността Лондон да се раздели с Брюксел преди планираната дата - март 2019 година. Страната обаче ще изпълни финансовите си ангажменти към общността и ще плати вноската си в европейския бюджет.

„Не искам нашите партньори да се опасяват, че ще им се наложи да платят повече или да получат по-малко за текущия бюджет заради нашето решение да излезем. Великобритания ще изпълни задълженията, които поехме за времето на нашето членство“, подчерта Мей.

„Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС и ще доведе до търкания”, каза още Тереза Мей.

Тя призова Великобритания и ЕС да открият "творчески" нов тип икономически отношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел.

Преговорите по раздялата на Брюксел и Лондон боксуват по теми като сумата, която Великобритания трябва да плати, за да уреди финансовите си ангажименти към блока и статута на европейските граждани във Великобритания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.