Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието

Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, ремонти и за всякакви текущи разходи. Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието. 

Ключовата дума е дарение. Когато е поискано, не е доброволно и затова не може да се нарече дарение. Затова дни преди началото на учебната година писмото на образователния министър е изпратено до всички 28 регионални управления на образованието. Оттам за правилото вече знаят и училищата.

С първия учебен ден разходите за всяко семейство с ученик стават повече. Яница е със Синдром на Даун. Затова са важни курсовете й при логопед. Вместо това обаче трябва да даде 60 лева на училищното настоятелство. Майката е категорична, че поисканите пари не могат да се нарекат дарение, защото инициативата не е дошла от нейна страна.

От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са необходими на училищата, защото средствата и в образованието все не стигат.

Училищните настоятелства вече не могат да организират платени курсове в сградите на училищата. Тази задача ще имат самите училища. В София те трябва да наемат външни фирми. Притесненията са, че така някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните фирми може да искат да наложат свои учители.

Всички обаче са съгласни, че по-добре от даряването на средства е даряването на време и труд за доброто на детето и на училището.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.