Не са получили възнагражденията си за повече от 2 месеца

Близо 200 000 пациенти са заплашени да останат без лекарска помощ. Медиците от врачанската болница напускат масово заради неполучени заплати. Лечебното заведение буквално е пред финансов колапс.

Прилики и разлики между спешната помощ у нас и в Америка

Колективна оставка подават всички работещи в здравното заведение, които не са получили възнагражденията си за повече от 2 месеца.

„От ден на ден все повече обедняваме”, обясни Елеонора Колева, медицинска сестра.

Парите не стигат от години, защото болницата изплаща стари задължения.

„3 милиона са само по лихвите. За последните 2 месеца по 1,3 милиона по задълженията. Вследствие на което сумите за заплати не стигнаха и се стигна до това напрежение. Хората са на границата на отчаянието и на границата на самоконтрола”, заяви д-р Емил Младенов.

Общо дългът надхвърля 12 милиона лева. Работещите в болницата заявяват, че няма да протестират, а направо ще напускат колективно.

ИДЕЯ: Черен списък за пациенти с агресивно поведение

„От протести няма смисъл. Подават се предизвестия за напускане. Аз, когато работя и искам да приложа медикамент, който го няма и човекът умре, аз вече поемам лична отговорност. Аз вече не искам да нося тази отговорност”, заяви д-р Бисер Тодоров.

Разтревожени са и пациентите, които се чудят къде ще отидат, ако болницата затвори врати.

Въпреки че от здравното министерство днес отпуснаха пари, това няма да промени ситуацията в болницата, тъй като лихвите по задълженията са изключително високи. Такова е положението и в повечето бивши окръжни болници в страната.

„Тежък капан. Разговарях с финансовия министър многократно, за да търсим вариант за решение, за да могат отнякъде да получат кредити тия болници”, заяви здравният министър Николай Петров.

Общият дълг на всички здравни заведения е около 500 милиона лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.