Той посочи като причина “влиянието” на Иран в страната и заплахи за живота му

Ливанският премиер Саад Харири обяви, че подава оставка. Той посочи като причина “влиянието” на Иран в страната и заплахи за живота му.

„Обявявам моята оставка от поста на министър-председател“, заяви Саад Харири в телевизионно обръщение от Саудитска Арабия, което бе разпространено от телевизия „Ал Арабия“.

„В Ливан цари атмосфера, която напомня обстановката преди убийството на моя баща“, отбеляза той, пише БГНЕС.

Рафик Харири беше премиер на Ливан през 1992-1998 и 2000-2004 години. Той загина при терористичния акт на 14 февруари 2005 г. в Бейрут.

Саад Харири обвини Иран и протежето му в лицето на шиитската партия „Хизбула“ във вътрешните работи на Ливан. „Иранците натрапват на Ливан и останалите арабски държави политика на свършените факти. Аз отхвърля използването на оръжие от „Хизбула“ срещу сирийския народ. За мен неприемливо от Ливан да тръгва заплаха за регионалната безопасност", заяви още той.

Сунитът Харири пое премиерския пост през ноември миналата година и сформира кабинет на националното единство. Той бе назначен за премиер и през 2009 г., но две години по-късно трябваше да подаде оставка заради пламналата Арабска пролет.

През октомври 2016 г. той предприе помирителна стъпка и се съгласи за президентския пост да бъде представена кандидатурата на християнския политик Мишел Аун. Последвалото избиране на Аун за президент позволи да се преодолее вакуумът във властта и да се открие пътят към национално единство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.