По този начин бъде укрепен неговия статут на най-могъщия от десетилетия лидер

Китайската комунистическа партия предложи да се вгради в конституцията на страната ръководната философия на президента Си Цзинпин, като по този начин бъде укрепен неговия статут на най-могъщия от десетилетия лидер, информира БГНЕС. 

Световен ден на правата на човека

„Мисълта“ на Си Цзинпин вече е заложена в Конституцията на Комунистическата партия на големия конгрес през октомври, което го издига до същия статут като основателя на модерен Китай Мао Цзедун. 

Цензурираха Мечо Пух в Китай, приличал на президента (СНИМКИ)

Архитектът на икономическите реформи в Китай Дън Сяопин е единственият друг лидер, чието име се появява заедно с неговия ръководен принцип както в държавните, така и в партийните конституции. 

Централният комитет на партията предложи на двудневна среща „мислите на Си Цзинпин за социализма и китайските особености за нова епоха" също да бъдат добавени към държавната конституция, съобщи агенция Синхуа. 

Китай изпраща специален пратеник в Северна Корея

Конституционната промяна трябва да бъде одобрена от Националния народен конгрес, който се очаква да проведе годишната си пленарна сесия през март. 

Включването на си Цзинпин в конституцията на Комунистическата партия през октомври го доведе вече в пантеона на най-могъщите лидери в страната. 

В Китай ще строят филмово студио и киноцентър за 2 милиарда долара

Конгресът също така обяви нов седемчленен управителен съвет, който не включва ясен наследник на Си Цзинпин, оставяйки впечатлението, че той може да се скъса с последните традиции и да търси трети мандат на поста през 2022 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.