Досега постът беше с петгодишен мандат

Законодателите от Общокитайското събрание на народните представители гласуваха за отмяна на ограниченията за заемане на президентския пост в страната, което отваря пътя за пожизнено управление на държавния глава Си Дзинпин.

Философията на Си Цзинпин ще бъде вградена в Конституцията

Досега постовете на президента и заместника му можеше да бъдат заемани два последователни петгодишни мандата.

2 958 делегати одобриха мярката като част от пакет промени в Конституцията на Китай. Само двама депутати бяха против, а трима се въздържаха.

Цензурираха Мечо Пух в Китай, приличал на президента (СНИМКИ)

Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за „развитието на социализма с китайска специфика в новата ера”.

Според поправката, в преамбюла на Конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата „под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера”. 

Не всички в Китай са съгласни с идеята. В медиите дори се появи открито писмо на критик на правителството срещу премахването на ограничението на броя мандати, което е рядка проява на недоволство. Но държавната власт полага усилия да цензурира подобни опити, като дори забрани комикси и шаржове с Мечо Пух, с което хората често изобразяват президента.

Си Дзин Пин е във втория си мандат и трябваше да слезе от поста през 2023 г. Но още през октомври той наруши традицията и на последния Конгрес на Комунистическата партия не посочи свой наследник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.