Епохата на Ангела Меркел продължава

Важен ден за бъдещето на Германия. След близо шест месеца преговори Бундестагът официално ще гласува кандидатурата на Ангела Меркел за поста канцлер на Германия. Гласуването ще е тайно и за да бъде избрана, Меркел трябва да събере поне 355 от общо 709 гласа. Очакванията са, че тя ще събере 399 гласа. Изненади обаче не се изключват.

Бундестагът гласува кандидатурата на Меркел за канцлер

В Германия срещата с България не е рядкост. Можете да я видите навсякъде. Дори и на ревера на човек, който вече 19 години живее в Берлин. Десислав Милотинов се установява в Германия като студент - във време, когато начело на държавата е Герхард Шрьодер, а за Меркел още никой не знае.

„Беше по-различно. Аз съм се чувствал невероятно спокойно, чувствал съм се много сигурен, защото знаех, че обстановката около мен е стабилна”, разказва Десислав.

Меркел хвали България на пресконференция в Берлин

Работи като IT специалист, а двете му деца също растат в Берлин. Твърди обаче, че в последните години Германия се е променила. Не вярва, че новият кабинет на Анегела Меркел ще върне времето назад. Въпреки това новият стар канцлер често е тема на разговор между него и най-близките му хора.

Николета и Сашо Делиеви също са в Германия от дълго. Успели предприемачи, те признават, че страната им е дала много възможности, но и те делят времето на преди и след. Казват, че преди животът е бил по-спокоен, а сега мечтаят спокойствието да се върне отново по улиците.

Ясен е съставът на новото германско правителство (ВИДЕО)

Решенията на новия Бундестаг следят обаче не само българите, живеещи в Германия. Вниманието на страната ни е насочено към канцлерството и Ангела Меркел, особено що се отнася до перспективите ни за еврозоната и Шенген. Според Фолкер Бек, бивш депутат от Бундестага с 23-годишен опит, дълго чаканото приемане няма да зависи толкова от новата власт, а от реформите в България.

Германия ще има коалиционно правителство

И ако пълноправното ни членство в Общността все още е в неясното бъдеще, според анализаторите друг приоритет на страната ни – интеграцията на Западните Балкани, може скоро да се появи на хоризонта на новата власт в Германия. Все още не е ясно обаче дали идеите за разширяването на общността няма да срещнат отпора на новата сила в Бундестага – крайно десните от Алтернатива за Германия. Познати с антибежанските си послания, на изборите те успяха да получат неочаквано висок резултат.

От днес дневният ред отново ще зависи от най-влиятелната жена в света. Според експерти обаче и нейното време вече клони към своя край.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.