Проектът предполага съоръжаване на две нитки с обща мощност 55 млрд. куб. м. годишно

 В германския град Лубмин започнаха да подготвят строителната площадка за излизането на брега на газопровода „Северен поток 2“, съобщи пред РИА Новости представител на компанията – оператор Nord Stream 2 AG, цитиран от "Фокус". Този процес включва разчистването й, завършване на строителството на административните постройки, както и подготовка за монтажните работи в зоната на излизане на брега на газопровода.

Финландия одобри плана за "Северен поток-2"

Северен поток 2

Проектът „Северен поток 2“ предполага съоръжаване на две нитки с обща мощност 55 млрд. куб. м. годишно. Тръбите ще минават от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия редом до действащия „Северен поток“. Берлин издаде разрешение за строителството на „Северен поток 2“ в края на март. Съгласие за строеж на газопровода даде също и Финландия.

Меркел: Няма да има "Северен поток-2" без украински транзит на газ

Nord Stream 2 AG чака разрешение и от Русия, Швеция и Дания в близките месеци. Единственият акционер в компанията е „Газпром“. Половината от инвестициите в проекта са направени от европейски компании - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, т.е. по 950 милиона евро всяка. „Газпром“ предоставя останалите 50% от средствата – 4,75 милиарда евро. При това участниците в проекта планират да покрият 70% от инвестициите за сметка на привличане на проектно финансиране. Общата стойност на реализацията на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.