Плаването ще се осъществи с реплика на древноегипетски кораб

Теодор Роков от Варненския исторически музей ще бъде българският участник в международната морска експедиция АБОРА IV, която ще тръгне от подножието на Кавказ и ще стигне до Острова на Минотавъра, съобщиха днес от пресслужбата на културната институция, цитирани от БТА.

Няма скрит гроб на Нефертити в гробницата на Тутанкамон (ВИДЕО)

Проклятието на фараоните ли пази гробницата и саркофага на Тутанкамон? (ВИДЕО)

Експедицията е организирана от германския изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц. В основата й стои сведение на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царството Колхида /в дн. Грузия/. Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха.

„СПОРТЪТ В АНТИЧНА ТРАКИЯ”: От надбягвания с колесници до борба и бокс 

Етнолог: Българите обичаме да почитаме езическите празници

АБОРА IV ще започне в края на май 2019 г. от Сочи /Русия/ и ще премине през Варна, Истанбул и Троя /Турция/, Атина /Гърция/, егейските острови Лемнос, Милос, Тера и ще приключи в Крит. Плаването ще се осъществи със съвременна реплика на древноегипетски кораб от 5-4 хилядолетие пр. Хр. Плавателният съд ще носи името "Дилмун", на името на митичен южен остров, от който фараоните са черпели своите богатства. Той ще бъде дълъг 12 метра и широк 4 метра, като ще се задвижва с едно правоъгълно платно. Екипажът ще бъде от 12 души. 
Плаването ще бъде посветено на 50-а годишнина от експедицията с тръстиков кораб на Тур Хейердал. За българския представител Теодор Роков участието в АБОРА IV ще бъде второто от такъв характер. Първото му плаване е през 2010 г. с международната експедиция "Дунавска Одисея" от Белград до Варна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.