Един от членовете на екипажа е откаран в болница

Военен хеликоптер Ми-17 падна тази вечер в района на авиобаза "Крумово" край Пловдив. 

Около 20.30 часа при планов полет по неизяснени засега причини вертолет Ми-17 пада от около 50 м височина. Екипажът на борда е от трима военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Предприети са незабавни мерки за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа.

При катастрофата са загинали командирът капитан Пламен Пантелеев и помощник-пилотът капитан Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е откаран незабавно в болница. Те са изпълнявали тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа. 

Инцидентът с хеликоптера "Пантер" - заради рискована маневра и лошо време

Състоянието на 46-годишния Алексей Каменов, който е от Асеновград, е стабилно. Той е контактен и няма опасност за живота му, информират от Министерството на отбраната. От Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където е настанен, поясняват, че е засегнат белият му дроб и е с три счупени ребра. Ще бъде разпитан още тази вечер от Военна полиция и прокуратурата. Каменов сам е напуснал разбилия се хеликоптер.

Шест линейки и шест пожарни коли са се отзовали на сигнала за падналия хеликоптер. По разказа на очевидци машината се е запалила във въздуха, завъртяла се е и е паднала на земята, при което се е чул силен гръм.

Наградиха военните, спасили екипажа на катастрофиралия в Черно море хеликоптер

За NOVA военният министър Красимир Каракачанов потвърди, че има двама загинали и един ранен

"Всичко е станало много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за авария в машината, а не за грешка на пилотите", заяви военният министър. Той е на мястото на инцидента.

С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ: Изпратихме пилота, загинал при инцидента край Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дейността на летището се провежда нормално и самолетите излитат и кацат по разписание. Инцидентът е станал в момент, когато на Летище Пловдив е имало много хора. Очаквал се е полет от и за Лондон.

Причините за катастрофата се изясняват. От Министерството на отбраната изказват съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. На 9 юни 2017 г. военен хеликоптер "Пантер" падна в Черно море по време на тактическо учение на 7 мили източно от устието на река Камчия. При инцидента загина пилотът майор Георги Анастасов. С действията си той спаси живота на другите двама членове на екипажа.

Наш военен хеликоптер падна в морето, командирът загина (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти. В разговор с Красимир Каракачанов Борисов разпореди да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента. По отношение на ранения военен техник министър-председателят разпореди да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение.

Репортери: Благой Бекриев, Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С ПАДНАЛИЯ ХЕЛИКОПТЕР ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.