Президентът наредил на поддръжниците си да „пазят плътно” избирателите пред всяка секция

В истинска интернет сензация се превърна видеоклип, в който турският президент Реджеп Таип Ергдоган инструктира местни активисти на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието (ПРС) да „пазят плътно“ избирателите, за да попречат на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) да влезе в Меджлиса.

3-ма убити и 8 ранени при нападение срещу управляващите в Турция

Записът с продължителност 39 секунди е от среща на държавния глава с квартални активисти в централата на ПСР в Истанбул на 9 юни, съобщава БГНЕС. А кадрите от скритата камера видяха бял свят броени дни преди предстоящия парламентарен вот в южната ни съседка.

Въпреки че разговорите са се провели при закрити врата, лидерът на партийната организация в махалата Топселви Ахмед Йозтюрк споделил видеото в профила си във Facebook. Малко по-късно изтрил поста си, но записът вече се разпространявал в интернет пространството.

Приятели, по отношение на ДПН, нашата партийна организация трябва да извърши специфична задача. Не мога да говоря тези неща публично. Говоря ги на вас тук. Защо? Защото, ако ДПН падне под чертата за влизане в парламента, това ще означава, че ние живеем на едно много по-добро място”, казва Ердоган преди да инструктира партийните кадри да „пазят плътно“ избирателите във всяка махала.

Започна гласуването на предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция

Добре знаете кой кой е… Ако нашите квартални активисти не знаят кой кой е, трябва да си подадат оставките. Вземете списъка с избирателите от всяка секция и вършете работата си“, добавя президентът.

В друг видеоклип от същата среща се чува как Ердоган инструктира партийните кадри да си осигурят мнозинство в секционните комисии, за да „приключат нещата в Истанбул, преди те изобщо да са започнали“.

„Не трябва да повтаряме 7 юни“, предупреждава Ердоган, като има предвид изборите от 2015 г., когато партията му изгуби парламентарното си мнозинство.

За да влязат в турския Меджлис, партиите трябва да преодолеят 10% бариера.

От ДПН реагираха остро на изтеклите видеоклипове. В официалния си акаунт в Twitter партията публикува следното съобщение: „Лидерът на ПСР Ердоган открито подстрекава към престъпление. Той планира да открадне нашите гласове, чрез измама и натиск да ни остави под чертата“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.