Вижте докога ще вали

Жълт код за интензивни дъждове и гръмотевици има в Североизточна България. Очаква се да паднат до 35 литра на квадратен метър. Времето ще се мени с часове. На много места са възможни и градушки.

На северозапад ще надделява слънцето, а Добруджа и Черноморието ще са в плен на дъжда. Следобед ще е по-хладно и с повече превалявания, най-вече в Източна България и планините на юг. Когато слънцето успее да се покаже иззад облаците, времето ще стане типично за сезона – горещо, влажно и задушно.

Интензивните валежи наводниха улици и къщи, събориха дървета (ВИДЕО)

Максималните температури за страната ще бъдат 31-32 градуса. Всичко това е предпоставка и за градушки на много места у нас в рамките на деня.

ВРЕМЕТО ПО МОРЕТО

По морето се очертава променливо време. До обяд шанс за плаж ще има по южното крайбрежието, но по-късно облачността ще скрие всякакви надежди за слънчеви бани. Превалявания се очакват в следобедните часове в района на Варна и северно от морската ни столица. Температурите ще се колебаят около 25-26 градуса.

ВРЕМЕТО В ПЛАНИНИТЕ

Ще преобладава дъждовно време с гръмотевици и по-интензивни валежи в Рило-Родопската област. Температурите ще са от 12 градуса на Мусала до 24 грауса в района на Пампорово.

ВРЕМЕТО В ДОБРУДЖА

В добруджанския край в четвъртък ще вали най-често и най-интензивно. Очакваните количества са около 10 литра на квадратен метър за три часа. Валежната зона идва от северозапад. По обяд ще се влоши времето първо в района на Русе, а след това - и в областите Добрич и Шумен.

ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

Шанс за повече слънце ще има в петък и събота до обяд. След това блаци отново ще покрият страната ни. Ще ни погълне поредният фронт от запад, който постепенно ще попари надеждите за слънчева неделя и дори ще потопи началото на следващата седмица.

ВРЕМЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Кои райони са най-застрашени от градушки?

Ще е хлъзгаво и мокро в Източна България - на магистрала "Хемус" от Шумен до Варна и на "Тракия" - от Пловдив до Бургас. Внимателно трябва да шофират минаващите по опасното трасе Русе-Бяла, където следобед се очакват по-сериозни валежи.

Нащрек трябва да сте и, ако карате към Рила и Родопите, особено по пътя Асеновград – Смолян и разклоненията към селата в региона. На много места има свлачища или най-малкото - опасност от срутване на скали.

Свлачище налага изграждането на изцяло нов път и по маршрута Бобов дол – Жедна.

ВРЕМЕТО В ЕВРОПА

На фона на горещата вълна, която мори Великобритания, широк валежен фронт се движи през Централна Европа към Балканите. В четвъртък валежите са съсредоточени около Германия, Швейцария и Австрия.

В петък очакваме лошото време да порази Словения, Хърватия и Сърбия, а след това и България.

ВРЕМЕТО В ГЪРЦИЯ

Ако планирате отпуск сега, по-удачно е да се ориентирате към Гърция, където слънцето ще се показва по-често. Вероятността за валежи там е по-голяма чак в началото на другата седмица. Части от студения фронт, който ще развали почивката ни по Черноморието, ще засегнат Северна Гърция.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.