Опозицията определи действията на държавата като хаотични

В парламента министрите на земеделието и на вътрешните работи отчетоха действията на държавата в битката с чумата. Опозицията ги определи като хаотични.

Няколко седмици, след като започна евтаназирането на овце и кози Валентин Радев и Румен Порожанов дойдоха в парламента, за да търсят политическа подкрепа за действията на държавата в районите, засегнати от болестта.

Европейски експерти: Няма съмнения, че в България има чума, действията на БАБХ са законни

„Тук сме, защото няма достатъчно доверие в институциите. Тук сме, за да помолим отново за разбиране и доверие чрез вас, защото на вас много хора ви вярват”, заяви Радев.

„Вие сте загубили доверието на селяните от странджанските села, там ще го търсите”, заяви Бюрхан Абазов от ДПС.

БИТКА С ЧУМАТА: Ямболско очаква резултатите от новите проби върху добитъка

„Разбира се, имахме определени комуникационни проблеми в първите си дни със стопаните”, призна Румен Порожанов.

Според опозицията комуникацията с хората от засегнатите райони не е била единственият проблем. Проблем имало и с предприетите мерки в първия случай у нас на установяването на заразата.

„Ограничаване на движението в предпазната зона. Такова просто нямаше и аз го видях. Неправилно извършено загробването на животните. В закона изрично е предвидено, че трябва да са на поне 2 м под земята. В село Воден това категорично не беше така, тъй като с очите си видях разнесени кости и вълна”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Нинова: Не сме се съгласявали с продължаването на мерките срещу чумата

„Бройката на наличните при заразата животни и на унищожените се разминават със 100 броя. Те се пренесоха в багажници из вътрешността на страната”, каза още Абазов.

Според министъра на земеделието проблемът може да се дължи на  разминаване в бройката на регистрираните животни. 

„Ако има някаква информация, да я провери и да я даде на МВР и на другите служби да я погледнат”, призова Порожанов.

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо

От ГЕРБ призоваха проблемът да не се използва за политически цели. Държавата ще плати компенсации и обезщетения на стопаните за регистрираните според протоколите животни, но те не могат да стигнат 300 евро, както поискали някои от стопаните.

Кога  ще продължи евтаназията на животните в районите на заразата, ще стане ясно след заседание на оперативния щаб, сформиран заради кризата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.