Строи се и ограда

Започна разчистване на терени по сухопътната граница между България и Румъния. Спешно ще бъде изградена ограда, която да предпазва от преминаването на диви свине, които биха могли да пренесат заразата от африканска чума. В северната ни съседка има над 200 огнища на заболяването, някои от които само на 60 километра от границата.

ЛОВЕН СЕЗОН ПРЕЗ ЛЯТОТО: Ще реши ли проблема с чумата?

Най-застрашени са районите на Добрич, Силистра и Русе. Затова по сухопътната част на границата в разстояние от 130 километра между Добрич и Силистра от следващата седмица започва поставянето на телена ограда и на т.н. електронни пастири. На граничните пунктове при Добрич, Силистра и тук на Дунав мост в Русе се извършва дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Промени в закона за лова

Конфискуват се хранителни продукти с животински произход.Тук има хладилник, където те се прибират, а табели разясняват на пътниците за опасността от пренасяне на болестта. Направена и разяснителна кампания сред ловците, обяснено им е как да вземат проби от отстреляните диви свине. Африканската чума не е опасна за хората, това е заболяване с икономически последици и ако стигне до територията на нашата страна, щетите за свиневъдите ще се изчисляват в милиони.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.