С това беше сложен край на петдневния спор между страните от ЕС

Спасителният кораб "Акуариус" със 141 мигранти на борда хвърли котва в пристанището на Валета, Малта, с което бе сложен край на петдневния спор между страните от ЕС, по време на който корабът получи забрана да акостира в няколко пристанища, предаде БТА.

Корабът, управляван от френско-германската благотворителна организация "Ес О Ес Медитeране" и "Лекари без граници", получи разрешение да акостира, след като Франция, Германия, Люксембург, Португалия и Испания във вторниксе споразумяха да приемат мигрантите, спасени край бреговете на Либия.

ФРОНТЕКС: Рязък спад на мигрантските потоци към ЕС

Според хуманитарни организации на борда има над 70 деца.

Страните от ЕС ще приемат и част от групата от 114 мигранти, които бяха спасени в Средиземно море от малтийски военни и транспортирани до Малта в понеделник.

Правителствен говорител заяви, че мигрантите от кораба, повечето от Еритрея и Сомалия, ще преминат първоначален медицински преглед и ще бъдат настанени в приемен център.

Първоначално Малта настояваше, че мигрантите от "Акуариус" трябва да бъдат отведени в Либия, Тунис или на италианския остров Лампедуза - всички те по-близо до точките на спасяването им.

При акостирането на кораба днес членове на дясната група "Малтийско патриотично движение" разпънаха транспарант "Спрете трафика на хора", а до тях членове на екипажа на друг кораб, спасяващ мигранти, "Лайфлайн", издигнаха свой лозунг - "Всеки има право на живот". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.