Смята се, че са необходими 40 млрд. евро за възстановяването на пътищата

След срутването на моста в Генуа, освен за структурните проблеми на съоръжението, редица експерти заговориха за злоупотреби и за хронично намаляващите инвестиции в инфраструктурата на Италия. А Рим и Европейският съюз влязоха в словесен сблъсък.

Смята се, че са необходими 40 млрд. евро за възстановяването на пътищата.

 

През октомври 2016-а пътните служби настояват надлеза на магистралата, свързваща Милано и Леко, да бъде затворен заради проблеми. Местните власти обаче искат официална инспекция. Междувременно мостът рухва под тежестта на камион. Шофьорът, който е българин, оцелява по чудо, но друг човек загива, затиснат от отломките. 

Второ денонощие търсят оцелели под отломките от моста в Генуа (ВИДЕО+СНИМКИ)

За проблемите по италианските пътища се говори отдавна, а ицидентите са много. През март 2017-а двама съпрузи загиват при срутване на мост над магистрала близо до Анкона.

През последните 10 години инвестициите за поддръжка и обновяване на пътната инфраструктура в Италия чувствително намаляват.

От 2013 г. насам са се срутили най-малко 10 моста. По изчисления на Националната пътна агенция всяка година трябва да се инвестират 2,5 милиарда евро. През 2016-а обаче са похарчени едва 648 милиона.

ПОКЪРТИТЕЛНИ КАДРИ: Спасителите търсят оцелели под бетонните отломки в Генуа (ВИДЕО ОТ ДРОН+СНИМКИ)

Освен слабата поддръжка, причини за състоянието на пътищата се оказват злоупотребите и небрежното строителство. На 23 декември е открит мост в Сицилия, по пътя между Палермо и Агридженто. 10 дни по-късно той пропада. Печална е и славата на магистрала А3, свързваща Салерно и Реджо ди Калабрия.

Десетилетия наред местната мафия отклонява средства за строежа на така наречената „Магистрала на срама“, като в същото време се използват некачествени материали. Строителните работи приключват през 2016-а или 54 години след началото им.

След разкриването на огромната измама Италия трябваше да върне на Европейския съюз 382 милиона евро.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.