Те отказали статут на афганистанец с мотива, че не е заплашен от преследване в родината си

Австрийските имиграционни власти днес официално се извиниха, след като техен служител отказал статут на бежанец на хомосексуален афганистанец с мотива, че младият мъж не е заплашен от преследване в родината си, тъй като не се държи като гей, предадоха БТА и ДПА.

Австрийският съд легализира третия пол

В писменото си решение служителят отбелязал, че 18-годишният кандидат се биел с другите младежи в австрийска институция за детски грижи.

"Това означава, че Вие имате ниво на агресия, което не се очаква от един хомосексуален", написал служителят в документа, публикуван от седмичника "Фалтер" тази седмица.

Десетки хиляди на ЛГБТ парад в Париж

Според служителя в провинция Долна Австрия, който отхвърлил молбата, нито походката, нито поведението, нито дрехите на кандидата ни най-малко не подсказват, че може да е хомосексуален. Липсата на приятели също бил аргумент против афганистанеца.

"Вие не сте хомосексуален и затова няма от какво да се страхувате, ако се върнете в Афганистан", било заключението на служителя, което афганистанецът сега обжалва.

Проучване: Хетеросексуални хора няма

Федералната служба по въпросите на чужденците и убежището съобщи днес, че още през май е преместила служителя на друга длъжност, след като той издал няколко проблемни решения. В изявление службата каза, че съжалява за обидния език, използван в решението на член на нейния екип.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.