Te изразиха почитта и уважението си към бившия генерален секретар на ООН

Световните лидери скърбят след смъртта на Кофи Анан. 

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до сегашния генерален секретар на ООН Антониу Гутериш. 

"Кофи Анан направи много за постигане на целите и задачите на ООН и за укрепване на нейната централна роля в световните дела", пише Путин и подчертава колко значим е бил приносът на Анан за урегулиране на редица регионални конфликти. 

Почина Кофи Анан

"Аз отлично общувах с Кофи Анан и искрено се възхищавах от мъдростта и мъжеството му, от неговата способност да взема балансирани решения в най-сложни и критични ситуации", добавя Путин. 

Бившият британски премиер Тони Блеър написа в Twitter, че е шокиран от новината за смъртта на Анан и го определи като "истински държавник". По времето, когато беше начело на ООН, той влезе в противоречие с Блеър относно инвазията в Ирак през 2003-та година и нарече "незаконно" нахлуването на американските и британските сили в близкоизточната държава. 

Блеър обаче подчерта, че словесния сблъсък помежду им не им е попречил да останат добри приятели. 

Настоящият британски премиер Тереза Мей също изрази скръбта си от загубата на Анан. Тя заяви, че той е допринесъл светът да стане по-добро място. 

Хавиер Солана написа в профила си в "Туитър": "Тъжа за смъртта на Кофи Анан. Той беше страхотен приятел и човек, който с интелигентност и емоция показа какво трябва да правят лидерите в глобалния свят. Липсва ми". 

Президентът на Кения Ухуру Кенята заяви, че мислите и молитвите му са с близките на Анан. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.