При случаи като този действат няколко различни директиви

Проверка на NOVA показва, че по казуса "Олимпик" няма синхронизирано европейско законодателство. При случаи като този действат няколко различни директиви, които обаче не обхващат напълно всички потенциални казуси.

Извънредно заседание на парламента заради „Олимпик” и Търговския регистър

На практика европейското законодателство защитава само хората, които са станали жертва на злополука. Останалите, които само са платили своята „Гражданска отговорност”, трябва по частен път да си търсят вземанията от ликвидатора в Кипър - за тях в европейското законодателство не са предвидени гаранции.

БСП внесе подписка за свикване на извънредно заседание на парламента (СНИМКИ)

Европейското законодателство осигурява защита в случаите на "Олимпик" чрез европейската директива "Платежоспособност 2", която действа от 2016 г.  В нея са описани правилата за разпродажба на активите на "Олимпик" и разплащане с кредиторите.

Владислав Горанов: Правителството иска Агайн да напусне КФН

Проект за промени на директивата за автомобилно застраховане ще гарантира, че в случай на ликвидация на чужда европейска компания застраховката при нещастен случай ще може да се изплати от фонд в нашата държава и след това да бъде възстановена от другата страна-членка.

Прокуратурата и ДАНС започват проверка на Комисията за финансов надзор

Огромен проблем за Евросъюза е липсата на гаранционни схеми във всички страни-членки. Такива има едва в 12, сред които и България с обезпечителния фонд.

Европейското законодателство обаче не предлага никаква защита за хората, които са платили своите вноски за "Гражданска отговорност".

Експерт: Обезпечителният фонд плаща щети при фалит на застрахователя

Случаят "Олимпик" не е първият за Евросъюза - подобни казуси има между румънски застраховател и държави от Вишеградската четворка, между Дания и компании от Гибралтар.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА АФЕРАТА "ОЛИМПИК" ЧЕТЕТЕ ТУК 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.