Това стана ясно след снощната среща на лидерите на ЕС

Преговорите за Brexit са в задънена улица. Това стана ясно на Среща на върха на лидерите на ЕС. По план на нея трябваше да се финализира договорът за развода, но Лондон не представи нищо ново. Британският премиер Тереза Мей не е дала приемливи идеи за решаване на спора за границата между Великобритания и Ирландия.

Вероятността Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без договор е твърде голяма, а последиците непредвидими. Лондон не представи нови опции за излизане от задънената улица, в която се озоваха преговарящите страни по ключовия въпрос за ирландската граница.

Таяни: Тереза Мей не предложи нищо ново

„Вярвам, че можем да разрешим проблемите като работим интензивно заедно. Вярвам, че можем да постигнем сделка, която да е в интерес не само на Обединеното кралство, но също и на Европейския съюз”, заяви Мей.

Оптимизмът не Тереза Мей не се сподели от повечето европейски лидери.

"Дадохме на Тереза Мей възможността да изложи гледната си точка. Трябва да призная, че по-голямата част от това, което тя ни каза, не беше ново. Но в същото време беше положително, защото тя подчерта волята си да бъде постигнато взаимно решение", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц. 

Борисов за убийството в Русе: Получих по едно голямо извинение от всички в ЕНП (ВИДЕО)

Никой не може да правдиви последствията, ако договор не бъде постигнат.

„Дано избегнем този сценарий. Изключително важно за българските граждани, които живеят във Великобритания и британските, които живеят в България. Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа. Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Борисов за убийството в Русе: Получих по едно голямо извинение от всички в ЕНП (ВИДЕО)

Липсата на напредък обезсмисли и свикването на извънреден съвет за Brexit след месец. Тогава под въпрос ще бъде и оцеляването на Тереза Мей в родината й, ако британският парламент не одобри бюджета на правителството.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.