Препъникамъкът е границата между Великобритания и Ирландия

Провал на опитите за споразумение за Brexit на срещата на върха в Брюксел. Но все пак предложение за компромис - Евросъюзът е готов да удължи преходния период след Brexit, ако Лондон желае.

Границата между Великобритания и Ирландия е на път да провали почти 2-годишните преговори по напускането на Великобритания. Неразрешеният въпрос блокира споразумението, което в по-голямата си част е вече договорено. И все пак до датата за напускане, която е в края на март, остават 5 месеца.

КЛЮЧОВА СРЕЩА НА ВЪРХА В БРЮКСЕЛ: Лидерите на ЕС обсъждат Brexit

Българският премиер Бойко Борисов вижда терен за маневри и смята, че преговарящите страни прилагат тактически ходове. Според него, песимизмът и неотстъпчивостта могат да се окажат стратегия за по-добри условия по развода с Великобритания.

„Не съм бил оптимист, че снощи нещо ще се случи. Като при нас около председателството - всичко в последния момент и тактически. До декември, после ключовата дата ще бъде 28 февруари”, заяви Борисов.

Според премиера излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор ще е много лошо и за двете страни. Затова Европа е готова да удължи преходния период. Така ще бъде дадено време на Лондон да се подготви по-добре. И ако лидерите не се споразумяха по Brexit, те с пълно единодушие одобриха нов режим за санкции, който да наказва виновни за химически и кибератаки.

„След кибератаката над Организацията за забрана на химическо оръжие призоваваме за мерки срещу незаконните кибер действия и за режим на санкции”, заяви Доналд Туск.

Европейските лидери остават разделени за разпределението на имигранти на квотен принцип. Те обаче отчасти успяха да убедят държавите, противопоставящи се на квотите, да участват в решаването на проблема с други средства, включително репатриране в трети държави. Премиерът Борисов уточни, че България е върнала 300 афганистанци.

След малко Европейския съвет ще отвори врати за 50 азиатски страни както и Русия, Нова Зеландия и Австралия. Този формат срещи се провежда на две години, а едни от най любопитните събеседници за европейските лидери са премиер Димитрий Медведев и Китайският лидер Си Дзинпин.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.