Снимка: Shutterstock
През студените дни кръвоносните съдове се стесняват
Ниските температури повишават риска от развиване на сърдечен пристъп, установи шведско проучване, предаде БТА.
4 суперхрани, които ни правят по-здрави през есента
Специалистите анализирали медицинските данни на 274 000 граждани на Швеция, които в периода 1998-2013 години били диагностицирани с инфаркт на миокарда. Възрастта им била между 50 и 80 години.
Сиренето и кашкавалът свалят холестерола
Било изяснено, че при температури под нулата вероятността от получаване на сърдечен пристъп се увеличавала с 10 %. Учените съпоставили данните с показателите за замърсяване на въздуха, но станало видно, че решаващ фактор за пристъпите се оказал студът. При повишаване на температурата до 2-4 градуса инфарктите започвали да се случват по-рядко.
Кои са храните, които трябва да избягваме на закуска
Получените резултати се обясняват с факта, че през зимата съдовете се стесняват и поради тази причина в сърцето постъпва по-малко кислород. В рисковата зона попадат и тези хора, които настиват.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: Габриела Винарова