Вотът е считан за референдум за политиките на президента Доналд Тръмп

Броени дни до междинните избори в Съединените щати, а битката между републиканци и демократи за контрола на Капитолия става все по-ожесточена. На  6 ноември американците ще гласуват за всички 435 места в Долната камара на конгреса и за 35 от общо сто сенатски места. Избори се провеждат и за губернатори на 36 от общо 50 щата.

Вотът е считан за референдум за политиките на президента Доналд Тръмп и ще определи как той ще управлява през оставащите 2 години от мандата му.

"Ноември идва" се превърна в мантра за демократите, които се надяват да грабнат контрола върху долната камара на Конгреса. А до урните ги води гневът.

"Ядосана съм заради гнева, който разделя тази страна”, казва Ерика Стакфлет.

"Ядосан съм на подвеждащите изказвания, които влияят нечестно на електората”, заяви и Марк Айзнър.

По-малко от седмица остават до междинните избори в САЩ

11 предизборни митинга за 6 дни. Това е планът на Тръмп плюс безброй туитове, нападки срещу демократите и медиите.

"Можете ли да си представите Нанси Пелоси начело на камарата на представителте? Не ми го причинявайте!”, заяви Доналд Тръмп.

Икономика, здравеопазване и имиграция са основните теми за американците.

"Ако изгубите междинните избори, ни очакват само битки. Ще се борим да запазим това, което имаме, те ще се борят да ни го отнемат”, категоричен е президентът.

По традиция президентската партия винаги губи влияние на Капитолия при междинни избори.

"През последния четвърт век, 30-на години, единственият път, в който президентската партия отбелязва напредък в междинните избори е в началото на мандата на Джордж Буш през 2002-ра година", казва Христофор Караджов, преподавател по Журналистика в Калифорнийския университет.

Тръмп започва предизборна обиколка с митинг във Флорида

Очакванията са след вота демократите да си върнат контрола само върху долната камара.

"Най-голямо влияние върху външната политика на Съединените щати има Сената, понеже се очаква той да остане в републикански ръце, едва ли ще има особена промяна във външната политика на Тръмп”, продължава Караджов.

Откакто е в Белия дом призивите за импийчмънт на Тръмп не спират. Сега пред изборите, обаче, демократите внимателно използват тази дума, за да не втвърдят допълнително републиканския електорат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.