Това е Илхан Омар от Минеаполис

Пътят от бежанския лагер до Конгреса. Една от жените, избрани в американския конгрес, е бежанка със сомалийски произход.

Очите на това 8-годишно момиче са виждали какво ли не - от разрушителните сцени на гражданската война в родната Сомалия, през бежанския лагер в Кения, където прекарва 4 години от живота си и първите стъпки като мигрант в чужда държава – Съединените щати.

Днес, години по-късно, очите на това пораснало вече момиче гледат смело към Конгреса.

„Днес, аз стоя пред вас, като първата цветнокожа жена, която представлява нашия щат в Конгреса, първата жена, която носи хиджаб в Конгреса, първият бежанец, някога избиран в Конгреса и една от първите мюсюлманки, избрани в Конгреса”, заяви Илхан Омар.

Тя е събрала в себе си всичко, което президентът Тръмп не харесва.

„Ще се борим да запазим семействата заедно, да защитаваме бежанците, правото на избор на жените и ще се борим срещу климатичните промени”, каза още тя.

ИЗБОРИТЕ В САЩ: Демократите печелят в Долната камара, републиканците - в Горната

Също като Илхан, Мурсал Джама е от сомалийски произход. Срещаме го в Сидър Ривърсайд - квартал на Минеаполис, който е дом на най-голямата сомалийска общност в Съединените щати. Именно там Илхан прави първите си стъпки в тази страна. А вече и в политиката.  

„По време на избори виждаме различни кандидати, с различен произход. Ние не ги избираме спрямо това от къде идват, а какво смятат да направят за обществото. Затова Минеаполис избра Илхан”, каза той.

А тя казва, че не е забравила от къде е тръгнала и какво е видяла по дългия път от бежанския лагер до Конгреса:

„В тази кампания аз говорих за това какво моята победа означава за онова 8-годишно момиченце в бежанския лагер. Днес аз все още мисля за нея. И за надеждата и оптимизма, които всички 8-годишни деца в страната могат да усетят, щом видят вас, когато виждат вас, да гласуват и избират да повярват в някого като мен”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.