Преди решаващата среща за Brexit няма споразумение за статута на британския анклав в Южна Испания

Преговорите за статута на Гибралтар след Brexit са се провалили, твърди агенция Ройтерс като цитира свой източник от Брюксел. Въпреки това, срещата в неделя, на която лидерите от Евросъюза трябва да сложат подписите си под споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, ще се проведе.

Великобритания и Европейският съюз се договориха

В последния момент Испания поиска да одобри решенията за бъдещия статут на Гибралтар в споразумението. Премиерът Педро Санчез пък заплаши да наложи вето на Brexit Анализатори отбелязат, че Мадрид няма правомощията за вето, но договорът не може да бъде финализиран без да бъде подписан от всички държави-членки на Евросъюза. 

Испания призова Великобритания да даде писмено обещание, че е съгласна, че Мадрид ще има вето върху всяка бъдеща сделка за отношенията между ЕС и Гибралтар.

Премиерът Педро Санчес няма да реши дали да присъства на срещата на върха за подписване на споразумението за Брекзит, докато не е видял обещанието, каза високопоставен служител пред репортери.

"Ние настоявахме то да бъде публикувано от британските власти преди Европейския съвет в неделя", каза държавният секретар Луис Марко Агуириано Налда. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.