Дълбочината е била 31 км

Земетресение от 7 по Рихтер беше регистрирано в Аляска. Това сочат данните на Геологическият институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център. 

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 31 км, на 13 километра северно от град Анкъридж, който е с население от около 300 000 души и е най-големият град в щата.

Земетресението е станало около 09:30 часа сутринта местно време. Минути по-късно е имало още един трус от 5,8 по Рихтер, с епицентър на 5 км от град Анкъридж. След това са регистрирани десетки вторични слаби трусове. 

По-рано много хора в Аляска, включително на остров Кодиак, се евакуираха по-далеч от брега като превантивна мярка.

Сутринта местно време най-северният американски щат бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7, което бе последвано от вторичен трус с магнитуд 5,8. Няма данни за загинали и сериозно пострадали хора.

Земетресението стана в района на южното крайбрежие на Аляска, на дълбочина от 41 километра, с епицентър на 13 километра северно от Анкъридж, с население от около 300 000 души, най-големия град в щата.

На снимки в социални мрежи се виждат деформирани на места пътища и паднали керемиди.

Първоначално беше издадено предупреждение за цунами, което в последствие беше отменено. Много хора в Аляска, включително на остров Кодиак, се евакуираха по-далеч от брега като превантивна мярка.

Евакуирана е контролната кула на Международно летище "Тед Стивънс Анкоридж". 

Много училища в Анкъридж бяха затворени. Властите оглеждат сградите за щети. На снимки в социални мрежи се виждат деформирани на места пътища и паднали керемиди.

Репортер на АП е видял пукнатини в двуетажна сграда. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.