Той ще бъде на цена от 1 лев и ще важи за всички линии през целия ден

Заради мръсния въздух в София въвеждат „зелен билет” за градския транспорт на цена от 1 лев. Той важи за всички линии през целия ден. 

ОПАСЕН ВЪЗДУХ: Замърсяване над нормата в десетки градове (ОБЗОР)

За да се стимулира използването на обществения транспорт, в столицата разкриват и временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента на основни входни булеварди - бул. „Александър Малинов“ при метростанция  „А. Т. Балан“ и Бизнес парк София; бул. „България“ между „Т. Каблешков“ и „Гоце Делчев“; при метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“; бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай 22; на бул. „Царица Йоана“ при метростанция „Люлин“; на бул. „Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

КАТ проверяват автомобилите заради мръсния въздух

Междувременно продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Заради високото ниво на фини прахови частици във въздуха пулмолозите препоръчват на хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. 

В три области на Западна България се очакват повече мъгли. В София във вторник сутринта стойностите на фините прахови частици бяха 2 пъти над нормата. От Столична община съобщиха, че зеленият билет може да се въведе само когато има превишаване на количеството фини прахови частици в два поредни дни. Температурната инверсия ще се разруши, след като настъпи очакваното повишаване на температурите и по-силното движение на вятъра. Шофьорите, които пътуват по АМ "Хемус" в посока София, се съветват да карат с повишено внимание заради ремонт на тунел "Правешки ханове", който се извършва в едната лента.

Снимка: Забелязано в София

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.