Новите такси ще влязат в сила на 15-ти декември

„В Европейския парламент през последните години се случиха много нови неща. Това е поредната стъпка в облекчаването и улесняването на достъпа до банкови услуги и е плюс за българските потребители”. Това коментира в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Тихомир Тошев от Credit Center относно облекченията за банкови преводи към страни от ЕС.

„Досега преводите в евро бяха много по-скъпи спрямо преводите в лева, вътре в страната. Много хора недоволстваха и търсеха алтернативи да избегнат тези скъпи еврови преводи. Използваха за транзакции други финансови институции, които имаха по-ниски цени”, каза още Тошев.

ОБЛЕКЧЕНИЯ: По-малко такси за преводи към страни от ЕС

Новите такси ще влязат в сила на 15-ти декември. Очаква се таксите за банков превод да се намалят с около десет пъти.

„Това ще влезе като задължение в регламент. Най-вероятно ще имаме сериозно увеличение на броя банкови преводи, заради това, че поевтиняват. Ще има по-малък приход за банките, но пък и по-голямо количество преводи, което ще запази баланса. Разбира се, банките сами преценяват ефективността си. Аз лично не очаквам това да доведе до повишаване на други такси, тъй като пазарът в България е силно конкурентен”, коментира Тихомир Тошев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.