Обяснява Анна Александрова, председател на Правната комисия

ГЕРБ, „Обединените патриоти” и „Воля” инициираха промени в Изборния кодекс, с които се предлага отменяне на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

„Инициирахме промените след анализ на ЦИК след европейските избори. Анализът е изключително тревожен”, заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова, председател на Правната комисия, в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Отменят машинното гласуване - първо за местните избори

„На първо място не може да се осигури сигурността на вота, което е най-важно”, обясни Александрова. „При провеждането на евровота в 31 секция, отчитайки се машинно, протоколът излиза с гласувалите брой избиратели, запечатват се флашките в плика, носят се в „Информационно обслужване”, след това в РИК. След като се включват – няма никаква информация и в двете флашки. Следва да се намеси софтуерен специалист, който да изкара информацията”, обясни Александрова. „Още повече тези машини нямат законова сертификация”.

ЦИК: Машинният вот е неоправдано скъп - 59 лв. на глас

По думите й в 146 секции, определени за машинно гласуване, нито един избирател не се е възползвал от тази възможност. А в 295 секции с машинно гласуване, по този начин своя вот са дали под 10 избирателя.

„За мен е най-важно да не бъдат опорочени местните избори. Ние управляващите отговаряме за честния вот. На места има до 3-4 гласувания – кмет на община, кмет на район, кмет на кметство, избор на общински съветници, преференции. Това са 5 гласувания. В София протоколът от машинното гласуване ще е дълъг над 15 метра”, обясни председателката на Правната комисия. 

Относно електронното гласуване Александрова обясни, че 2020 година е срокът за направата на пътната карта от ЦИК. „Надявам се, че след провеждането на местните избори и иницииране на подобен дебат, бихме могли да направим повече усилия в тази посока”, заяви Александрова.

Повече гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.