Това споразумение се отнася най-вече до повишаването на тавана на дълга на САЩ, за да се избегне финансова неплатежоспособност

Постигнахме споразумение с опозицията на демократите относно бюджета, избягвайки перспективата за парализиране работата на федералното правителство до следващите президентски избори. Това съобщи американският президент Доналд Тръмп, цитиран от БТА.

"Радвам се да съобщя, че е бе постигнато съгласие (...) относно двугодишен бюджет и тавана на дълга", заяви президентът на САЩ, наричайки го "истински компромис".

Това споразумение се отнася най-вече до повишаването на тавана на дълга на САЩ, за да се избегне финансова неплатежоспособност. Също така се предвижда увеличаване на публичните разходи чрез увеличаване на бюджетния таван за отбраната и вътрешните инвестиции.

Доналд Тръмп приветства в своя акаунт в Twitter "една голяма победа за нашите страхотни военни и ветерани".

 

С това споразумение ние се стремим да избегнем нов шътдаун, спиране на работата на правителството, което е толкова вредно. Демократите също са щастливи, че са осигурили силно финансиране за националните приоритети, отговориха в съвместно изявление председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидераът на демократите в Сената Чък Шумър.

Обсъжданията между републиканците и демократите продължиха няколко седмици, докато постигнат консенсус. Призивите нараснаха, за да може Камарата на представителите да одобри такова споразумение преди шестте седмици почивка, която започва в петък.

Американските демократи одобриха помощ от 4,5 млрд. долара за мигрантите на границата

Споразумението, което предвижда скок в разходите и ограничени икономии, се очаква да доведе годишния бюджетен дефицит до над 1 трилион долара (779 милиарда долара през 2018 г.) до 2020 г.

Федералното правителство традиционно има голям бюджетен дефицит, така че Вашингтон няма друг избор, освен да взима заем за финансиране на своите операции, като изплащане на заплати, пенсии и други разходи, вече одобрени от Конгреса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.