Организации за защита на човешките права са притеснени от новите норми

Американското правителство въведе нови мерки за по-бързата депортация на имигранти, които „заобикалят“ имиграционните съдилища, съобщава Би Би Си. Според новите правила имигрантите, които не могат да докажат непрекъснат престой на американска територия в продължение на не по-малко от две години, могат незабавно да бъдат върнати в родината си, посочва БГНЕС.

Към момента незабавната депортация можеше да бъде прилагана само за тези, които са задържани близо до границата и са на американска територия по-малко от две седмици. Новите правила могат да се отразят на стотици хиляди хора, алармират организации за защита на човешките права.

Тръмп: Започва масова депортация на нелегални имигранти

От Американския съюз за граждански права заявиха, че ще оспорят новата правителствена политика в съда. Очаква се новите правила да влязат в сила от вторник – в момента, в който бъдат обнародвани.

При предишните правила имигранти, задържани в радиус от 100 километра от границата, които са прекарали на американска територия по-малко от две седмици можеха да бъдат незабавно върнати. Във всички останали случаи трябва да се изчака решението на имиграционния съд, който да постанови дали лицето има законово право да остане в страната. Но новата политика постановява, че независимо в коя част на САЩ са заловени имигрантите – те могат да бъдат депортирани и дори не е необходимо да им се предоставя правна защита.

Според Министерството на вътрешната сигурност новите правила ще им позволят да преследва по-ефективно големи групи имигранти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.