Той е на здравното министерство

Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики. Това е записано в проектозакон на здравното министерство. Медицинските специалисти алармират обаче, че в новите правила е заложено, че не могат да работят със Здравна каса, а това ограничава достъпа на пациенти до услугите им.

Синът на Вилиана Георгиева е на едва две седмици. Жената разказва, че е изключително благодарна на акушерките, които са били до нея по време на бременността и раждането. Новото предложение на здравните власти ще даде възможност при неусложнени бременности самостоятелно да ги наблюдават и проследяват.  Казват, че такава възможност има в много европейски страни, както и в САЩ. „Това ще даде възможност за по-добра здравна грижа за бременните жени”, обясни акушерката  Надежда Стаменова.

БЛС: Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има

Има едно голямото "но" - законодателят ограничава акушерките и медицинските сестри да не могат да сключват договори със Здравната каса. С други думи - пациентите ще трябва да плащат по ценоразпис, макар и да са здравноосигурени.  „Малко като врата, която е уж широко отворена, но там всъщност има една дебела стъклена преграда. Ще се окаже, че жените имат нужда, акушерките могат да предоставят грижа, законът дава възможност за такъв кабинет, но не разрешава финансиране”, допълни Стаменова.

Лекари против част от промените в имунизационния календар

От Министерството на здравеопазването засега не коментират темата, защото тече период, в който се приемат предложения. В мотивите към проектозакона е записано, че с промяната се цели пациентите да имат повече избор. а като резултат - да се привлекат млади хора към тези професии.  Но и юристи са скептични към ограниченията от законодателя за акушерките и медицинските сестри. „Не им дава възможност - само на тях, единствено, да работят със здравната каса. Това може да доведе и до отлив - до липса на желание медицинските сестри да създават такива лечебни заведения, а в момента  сме в ситуация, в която се опитваме да стимулираме медицинските сестри и акушерките да останат в България”, коментира адвокат Мария Шаркова.

Здравното министерство с нов проект за донорство и трансплантация на органи

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.