Тази година те са с 1/3 повече

С 32% повече мигранти са пристигнали в Гърция тази година сравнение с 2018-а. Това става ясно от доклад на Върховния комисар на ООН по бежанските въпроси, предаде БГНЕС.

През първите осем месеца на тази година в Гърция по море са пристигнали общо 25 590 бежанци и мигранти, като по-голямата част (39 процента) са от Афганистан, 21 процента са от Сирия, а повече от половината са жени и деца (жените са 24 %, децата - 36 процента).

През август 7 712 бежанци и мигранти са пристигнали на девет острова в източната част на Егейско море, докато през юли са били - 5 008 души.

„ Подобно на миналата година, над една трета от пристигащите през 2019 г. са деца. От тях над 60% са на възраст под 12 години. Освен това 16% от децата при пристигането си са регистрирани като непридружени или разделени, главно от Афганистан, Сирия и Демократична република Конго. Около 34 процента от пристигащите са мъже на възраст между 18 и 39 години. Само три процента са на 50 или повече години“, се казва в месечния доклад на ВКБООН-Гърция.

Остров Лесбос остава най-засегнат от бежанската вълна като на него от началото на годината досега са пристигнали 11 222 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си