Арестувани са 206 мъже и 81 жени на възраст от 12 до 82 години

През изминалото денонощие правоохранителните органи в Хонконг са задържали 287 участници в улични безредици, сред които деца и 187 студенти, съобщава БГНЕС. Арестувани са 206 мъже и 81 жени на възраст от 12 до 82 години. Те са обвинени за участие в незаконно събиране, притежание на оръжие и нанасяне щети на собствеността.

От полицията изразяват загриженост, че в „метежните действия са въвлечени все по-млади хора”. Над 60% от задържаните са студенти.

Протестиращи подпалиха човек, полицията стреля по демонстрант в Хонконг

Говорителят на полицията изрази безпокойството си от действието на радикално настроените граждани, които са хвърляли обемисти предмети върху релсите на влаковете, и са разпилели шипове за пробиване на гуми по пътното платно. Протестиращите с маските не само са парализирали транспорта, но са създали хаос на територията на няколко университета едновременно.

Около Хонконгския университет протестиращите са хвърляли столове на пътя от пешеходния мост, като са ударили преминаващ мотоциклетист. В Китайския университет на Хонконг протестиращите студенти, въоръжени с лъкове и стрели, са хвърляли по полицаите камъни и бутилки със запалителна течност. Безредици е имало и в Политехническия университет.

Сблъсък между полиция и демонстранти на Хелоуин в Хонконг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне група радикали, барикадирали няколко улици в центъра на града.

В началото на лятото в Хонконг избухнаха масови протести заради решението на властите да приемат закон за екстрадицията, който позволява нарушителите да бъдат предавани на континенталната част на Китай. Въпреки оттеглянето на законопроекта, младежите - привърженици на опозицията заявиха готовност да продължат с безредиците.

Още по темата:

Китай към САЩ: Не се месете в Хонконг

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти (СНИМКИ)

Apple премахна приложение, използвано от демонстрантите в Хонконг

ООН призова за разследване на насилието по време на протестите в Хонконг

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook