Специалистът по роботика не приел покорно съдбата си да умре до края на годината

Британски учен, който страда от моторно невронно заболяване в терминална фаза, обяви, че се е трансформирал в първия "пълен киборг", предаде БТА.

Д-р Питър Скот-Морган, който е специалист по роботика, не приел покорно съдбата си, когато чул диагнозата през 2017 г. Той решил да удължи живота си с наличните технологии и да усъвършенства тялото и мозъка си, за да се превърне в "най-авангардния човешки кибернетичен организъм от 13,8 милиарда години".

Тази седмица д-р Скот-Морган излезе от почти едномесечен престой в интензивно отделение и обяви, че "Питър 2.0 вече е онлайн".

"Всички медицински процедури приключиха много успешно. Мини вентилаторът, който поддържа дишането ми, е значително по-тих, отколкото на Дарт Вейдър. Речта ми е синтезирана, но поне звучи като моята. Чакат ни много проучвания, но съм в страхотен дух", уведоми той последователите си в интернет.

Д-р Питър Скот-Морган, който е на 61 години, се е подложил на серия операции. Той вече има захранваща тръба, свързана пряко със стомаха му, катетър в пикочния мехур, плик за колостомия директно към дебелото черво. Така се справя с храненето и проблемите с тоалетната. Подложил се е и на ларингектомия, за да бъде предотвратено навлизането на слюнка в белите му дробове. Той каза, че е разменил гласа си за "възможни десетилетия живот". Освен това е разработил и аватар на лицето си, за да реагира с мимика с помощта на изкуствен интелект.

Руски учени разработват четириноги роботи

Проследяваща очите технология помага на д-р Скот-Морган да контролира няколко компютра. Затова се е подложил на лазерна хирургия и има идеално зрение на 70 см - разстоянието до компютърния екран.

Що се отнася до новата му инвалидна количка, тя е "проектиран идеално" - дава му възможност да се изправя, да легне и да се движи със скорост. Въпреки прогнозата на специалистите, че вероятно ще умре до края на годината, д-р Скот-Морган е оптимист.

"Аз не умирам. Аз се трансформирам. Колко обичам науката!", каза той миналия месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.