Търсенето на още оцелели продължава

Увеличава се броят на жертвите след земетресението в Албания. Загинали са най-малко 40 души, сочат последните данни. Ранените са над 650 ранени.

Мощно земетресение удари Албания, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ново силно земетресение в Албания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Досега изпод развалините на сградите са извадени живи близо 45 души. Търсенето на още оцелели продължава, но в третия ден след земетресението, шансовете да бъдат намерени живи хора намаляват.

Трусът с магнитуд 6,4 беше най-силният в региона от 40 години. Той нанесе и много материални щети, на които тепърва ще се прави оценка.

 


България вече изпрати хуманитарна помощ за Албания. В централата на Българския червен кръст бяха подготвени даренията за най-засегнатите райони. 

Междувременно хиляди хора  очакват новини за близките си, изчезнали при катастрофалното земетресение. Специално обучени кучета търсят хора, заклещени под отломките на рухналите сгради, а цели семейства ще прекарат и идващата нощ в колите си. 

„Избягахме от апартамента си. Миналата нощ спахме при роднини, но тази нощ ще останем тук. Притеснявам се да ида пак при тях. Имам одеало. Животът в Дурас е катастрофа”, каза Байрам Мемай.

Спасителни екипи от Сърбия, Италия, Франция, Гърция, Швейцария, Турция и Хърватия са се включили в издирването. 

 

 

„Шестима сме в една кола и почти не спахме, беше много тясно. Трябваше да спим в колата, защото за нас нямаше палатка. Регистрирахме се днес и чакаме да ни дадат палатка”, каза Султане Мукай.

Албанските власти се опитват да помогнат на всички, но размерът на бедствието е огромен.

Албанският премиер Еди Рама обяви извънредно положение, така че най-тежко засегнатия от труса град Дурас ще получи финансиране. Грегор Рама, синът на премиера написа в социалните мрежи, че 24-годишната му приятелка е загинала. И до момента не е ясно колко точно са безследно изчезналите хора.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.