Съливан ще замени на посланическия пост в Москва Джон Хънтсман

Заместник-държавният секретар Джон Съливан бе одобрен днес от Сената за посланик на Съединените щати в Русия, предаде БТА.

При гласуването в Сената Съливан получи подкрепата на 70 сенатори, а 22-ма гласуваха против кандидатурата му. Необикновено голям брой демократи подкрепиха служителя на Държавния департамент на фона на климата на партийното противопоставяне във Вашингтон, провокирано от разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Съливан ще замени на посланическия пост в Москва Джон Хънтсман, който подаде оставка още през август и сега участва в предизборната надпревара за губернатор на щата Юта. Джон Съливан бе одобрен за посланик във време на напрежение между САЩ и Русия, причинено от руската намеса в американските президентски избори през 2016 г. и неразбирателствата по редица въпроси, сред които Украйна, Сирия и Венецуела.

Съливан е сред американските служители, водели преговори с Русия в сферата на борбата с тероризма и стратегическата сигурност. По време на изслушването си той заяви, че трябва да има противопоставяне на опитите на Русия да подрони демокрациите. Той обеща да бъде безкомпромисен по отношение на Русия, ако тя се опита да се намеси в американските избори или предприеме враждебни действия срещу нейни съседни страни като Грузия и Украйна.
Въпреки изразената от Съливан позиция руският външен министър Сергей Лавров заяви при посещението си във Вашингтон, че той ще бъде добре дошъл в Москва. "Знаем, че той е изключително професионален дипломат; ще се радваме да си сътрудничим с него", каза Лавров пред журналисти на съвместната си пресконференция с американския държавен секретар Майк Помпео.

Съливан, който е заемал високи постове в министерството на правосъдието, министерството на отбраната и министерството на търговията, стана известен във връзка с разследването за импийчмънт на Тръмп.

Той е служителят, информирал бившата американска посланичка в Украйна Мари Йованович, че Тръмп е загубил доверието си в нея и че е отстранена от поста си. Съливан заяви в края на октомври пред сенатската комисия по международни отношения, че не му е било дадено друго обяснение защо Йованович е отстранена от длъжност и че той самият й е казал, че според него тя не е направило нищо, което да провокира отстраняването й.

На въпрос защо не се е противопоставил на отстраняването на Йованович, Съливан заяви, че посланиците заемат длъжността си по волята на президента и могат да бъдат отстранени във всеки даден момент дори без да има конкретна причина за това.