Това каза за NOVA бившият кмет на село Новград Иван Русев

Оранжерия за производство на марихуана разби полицията в Русе. Иззети са повече от 140 килограма растения. Продадени  на дребно те биха стрували над един милион лева.

от МВР предоставиха кадри от които се вижда, че растенията се отглеждали в хале с всички необходими условия и изолация за миризма.

Оранжерията в русенското село Новград е работила с напълно затворен цикъл.При акцията си криминалистите открили 1743 саксии с разсад, над 140 килограма марихуана, цялостно изградена система за поливане, отопление и вентилация.

В халетата на селскостопански двор имало пригодени мини-апартаменти за работниците. Офиси били оборудвани като спални и кухни, така че работещите-непознати мъже да не излизат в селото  и   да не будят подозренията на местните хора. „Има бани, има кухни, тоест лицата влизат в рамките на имота, той си е ограден,  работят , там спят, там ядят и там работят”, коментира Петър Ванев, началник на „Криминална полиция” към ОД на МВР  - Русе.

Всички работещи мъже в комплекса са били от София. Задържани са девет човека, седем в оранжерията и двама в столицата. Осем са с прокурорска мярка за  72 часа.  Някои от тях били вече осъждани.

Извършени са претърсвания на апартаменти в София,  задържани са три автомобила, телефони и компютри. Окръжната прокуратура в Русе е повдигнала 8 обвинения  за държане и разпространение на наркотични вещества.

„Хората са шашнати. Не сме очаквали, че тук се върши някаква такава дейност. Почти всеки ден отивам на барчето и в пенсионерския клуб, никой нищо не е споменавал за това”, разказа за NOVA бившият кмет на селото Иван Русев.

По думите му преди 10 години  на мястото щяло да се изгради завод за автомобилни ремаркета и каравани. Инвестицията щяло да дойде от сръбски инвеститор.