В София официално честване имашепред бюст-паметника на революционера

Честваме 172 години от рождението на Христо Ботев. В родния му град отбелязаха празника с военен ритуал и поднасяне на гирлянд на славата.

„Днес дами и господа сме заедно. И трябва да прочетеме най-важния урок на Христо Ботев - да обичаме народа ни. Да бъдем заедно с него и в добро, и в зло”, заяви вицепрезидентът на  България Илияна Йотова.

Стотици изкачиха стъпалата до върха, за да отдадат своята почит на героя на България. Освен в Калофер, родното място на Ботев, годишнината се отбелязва и на много други места в страната. В София официално честване имаше пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина.

„Христо Ботев се ражда навръх Рождество Христово през 1847 г. и затова получава името Христо. Честваме рождението му по нов календарен стил на 6 януари. Родното място е в близост до църквата "Св. Богородица". Това е своеобразният катедрален храм на Калофер", каза директорът на националния музей "Христо Ботев" Ася Николова.

По думите ѝ в музея са запазени вещи от семейството на революционера. "От него са останали една мастилница, преспапие, поставка за перодръжки под форма на подкова. А в мастилничката има следи от мастило и си мислим дали там не е потапял своето перо. Пази се и чекръкът", каза още Николова.

България почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата (ОБЗОР)

Според нея свободата при Ботев е вътрешна потребност. "Той е осъзнал, че само този, който е свободен, може да се нарече "човек". Осъзнатата свобода е безкрайна отговорност. Българите забравяме безкрайната отговорност към нашите предци, които са ни завещали чистия поглед към всичко българско", заяви Николова.

Тя обясни, че честванията, посветени на годишнината от рождението му, започват от двора музея. "На паметника ще бъдат поставени цветя. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение "Майце си", каза директорът на националния музей.

Седмокластничката Стилиана Гологанова е най-малкият екскурзовод в България, който в детайли познава всяка стъпка на Ботев. Тя е една от трите доброволки, които извън училище помагат на музея. „Аз разказвам на хората, които не познават историята за Христо Ботев и неговия живот. Искам да им бъде интересно”, разказа Стилиана.