По традиция, точно по обед, хора и автомобили в цялата страна спряха при воя на сирените

България почете паметта на Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта. По традиция, точно по обед, хора и автомобили в цялата страна спряха при воя на сирените.

Стотици почитат подвига на Ботев на връх Околчица

На всенародното поклонение на връх Околчица тази година, въпреки студеното време, дойдоха хиляди хора от цяла България, за да почетат героизма и предаността на Ботев към Родината.

София почита паметта на Христо Ботев (СНИМКИ)

„Герой, който трябва да следваме. Надявам се да останат думите му вечни”, казва Калина Йорданова от Горна Оряховица. „Но е радостно да видим толкова млади хора, които да отдават свободното си време да отдадат почит на загиналите”, коментира Калин Йорданов.

„Имаме и хубави, и добри хора в нашата страна. Трябва да си я обичаме”, каза Иван Стоянов от София.

В родния град на Воеводата - Калофер, отбелязаха 2 юни с почит към него, но и с болка. Хората там са притеснени, че мемориалът, посветен на героя се руши. Надеждата е да бъдат събрани при за нов и по-качествен ремонт на мемориала.

Откриха паметник на Христо Ботев във Велико Търново

Във Велико Търново откриха паметник на Ботев на улицата, която носи неговото име. Паметникът е бил съхраняван цели 40 години във военното училище, а от днес за радост на хората вече е в центъра на старата българска столица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.