Регистрираните случаи вече са близо 3000, а жертвите 80

Оперативна група към Министерството на здравеопазването ще отговаря за въпросите по коронавируса, който покоси китайския град Ухан. Регистрираните случаи вече са близо 3000, а жертвите 80.  От посолството ни в Пекин обявиха, че към момента няма данни за заразени български граждани.

Трима българи са блокирани в китайския град Ухан, където се разпространява коронавируса. Това съобщиха от министерството на външните работи. Посолството ни в Пекин е в постоянен контакт с нашите сънародници в Ухан. А у нас - оперативна група ще следи ситуацията с коронавируса и ще предприема превантивните мерки. В нея освен експерти и вирусолози ще има и представители на вътрешното министерство и ДАНС. Днес експертите от здравното министерство напомниха превантивните мерки са аналогични като с грипните състояния - ползването на маски и дезинфекциращи кърпички.

Български ансамбъл се прибра от Китай заради коронавируса

С извънреден полет от Китай тази сутрин фолклорният ни ансамбъл „Пролет” от Петрич се прибра у нас. Състаът беше поканен на новогодишния карнавал в Пекин, който беше отменен заради извънредната ситуация в Ухан. „Минахме през термоконтрол. всичко е нормално. Мерките за сигурност бяха на много високо ниво. Ходихме навсякъде с маски. Организаторите ни предоставиха дезинфектанти. Имахме инструкции в нашето посолство в Пекин. Което веднага се свърза с нас”, каза Нина Попова от дирекция „Образование и култура” – Петрич.

Какви са мерките срещу коронавируса и актуалната грипна обстановка у нас? (ВИДЕО)

Според държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, рискът от зараза за децата от ансамбъла – няма. „Шансът е нисък, но така или иначе ние трябва да имаме готовност да реагираме. И да ги поставим пред такова наблюдение, като да не изпуснем първите симптоми”, каза той.

От посолството ни в Пекин са категорични – заразени български граждани няма. А властите са предприели всички необходими мерки за ограничаване на заразата. „Най-сериозни са по отношение на град Ухан, който е под пълна карантина. Удължена е ваканцията за китайската Нова година. Всички съзнават, че ситуацията изисква отговорност, всеки подхожда изключително дисциплинирано. Истината е че хората са във ваканция, хората си стоят по къщите няма психоза”, коментира посланикът ни в Пекин Владислав Спасов.

ПСИХОЗА ИЛИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ: Ще бъде ли ограничен коронавирусът? (ВИДЕО)

Професор Дун Юенсин е китайският директор на Институт Конфуций. Следи постоянно случващото се в девет милионният мегаполис. Там живее и семейството му. „Не се притеснявам, защото всеки ден съм във видеовръзка със семейството и приятелите си. Виждам ги, че те са спокойни. И сигурни вкъщи. От прибирането си вкъщи от началото на епидемията, те са под карантина 14 дни. Лекарите считат, че коронавирусът има двуседмичен инкубационен период”, проф. Юеинсин.

У нас е създадена оперативна група към Министерството на здравеопазването по въпросите на коронавируса.  „Няма досега случай на някой пътувал със самолет с болен, да се е разболял. Няма случай някой, който е работил заедно с някого в офиса, да се е разболял.  Смъртните случаи станали 80,  но има и 50 напълно излекувани. И изписани. Смъртността от този вирус за сега е 10%”, коментира д-р Ангел Кунчев.

Китай отпуска близо $9 милиарда за борба с коронавируса

Към момента държавата няма възможност да изследва болни за коронавирус. Поръчани са обаче тестове, които се очаква да пристигнат у нас до няколко седмици.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК