От вчера няма връзка с тях

Планински спасители вече цяло денонощие издирват баща и син, тръгнали към връх Ботев. Връзката с тях е била прекъсната вчера следобед.

Във вторник сутринта група от четирима мъже, сред които баща и син тръгнали да изкачват връх Ботев. Времето в Стара планина било топло и нищо не предвещавало, че до часове ситуацията в планината ще стане критична.

Откриха туриста, изчезнал в района на Беклемето

„Те са ходили до връх Ботев, върнали са се, минали са покрай хижа „Рай”, но не са спали там.  Те са тръгнали в посока Калофер, за да си идват”, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Неясно защо по пътя надолу групата се разделила. Бащата и синът тръгнали да се връщат сами. Последно били забелязани да минават покрай хижа „Рай“.

 

 

„Във вторник вечерта съм забелязал двама човека в тъмното с две фенерчета и два челника надалеч от хижата покрай параклисчето. Това ми направи впечатление. Тръгнаха по посока Ботев връх. Помислих, че като се въртят около параклиса, ще дойдат в хижата, но тръгнаха по посока към Ботев връх”, каза Георги Василев - помощник-хижар на хижа „Рай“.

От вчера следобед близките им нямат връзка с тях. Мобилните телефони на бащата и сина не отговарят. Предполага се, че в тъмното може да са се загубили.

„Не се знае каква посока са поеми след като са стигнали местността „Параджика“. Там пътят е широк и хубав и си личи къде е за Калофер, но има една пътека, която води до манастира „Бяла река”. Разбрах, че не са били подходящо облечени", посочи Румен Стоянов.

Колко ще струва спасителната акция в планината, ако трябва ние да я платим?

Йонко Йонков не помни да е имало такава ураганна буря в Калофер. „Последните 10 години не е имало такава буря. Човек повече от един-два часа едва ли ще оцелее”, каза той.

Издирването в тази обстановка е рисковано и за живота на самите спасители, твърдят опитните планинари.

„Планинска спасителна служба искаха малко хора - трима човека съм им изпратил и един автомобил. При нужда имам готовност да им изпратя и още. Никой не знае точно къде са и това създава трудност за нас”, коментира Нанко Минков - началник отдел „Контрол по сигурността“ към Централен Балкан.