Съдийската колегия на ВСС отложи дебатите дали да го уволни

Съдия Андон Миталов отново е на работа. Той се върна в спецсъда, след като беше в болничен. Заболяването му дойде ден след като държавният департамент го постави в черния си списък за корупция. Междувременно съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде седмица на правосъдния министър, за да предостави доказателства за исканото уволнение на магистрата.

Докато Съдийската колегия на ВСС решаваше дали да има дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, той се появи на работа в Спецсъда. Коментар за забраната да влиза в Съединените щати, наложена от Държавния департамент не направи. 

ВСС даде срок на Кирилов да коригира предложението си за Миталов

На закрито заседание с 12 гласа съдийската колегия реши - до седмица правосъдният министър да представи доказателства, че Андон Миталов е уронил престижа на съдебната власт.

„Ако някоя чужда държава има доказателства за такива деяния и ги предостави, да, те ще бъдат релевантни за българското правосъдие. Но смятам, че при това положение българското правосъдие не трябва да бъде безучастно. След като имаме такова твърдение, би следвало да се проведе съответно разследване”, посочи министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Преди началото на заседанието председателят на ВКС Лозан Панов защити посоченият за корумпиран от САЩ - Миталов.

„Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения. Кои конкретни действия, респективно, бездействия,  кога са извършени и по кое конкретно дело”, добави председателят на ВКС Лозан Панов.

„Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция. За резултата, че престижа на съдебната власт е уронен аз смятам, че доказателствата са публично достъпни, обществено-известни и няма нужда от тяхното изрично доказване”, каза още Кирилов.

Лозан Панов: Не е ясно защо Кирилов иска уволнението на Миталов

Кирилов заяви, че ще се постарае мотивите му да бъдат допълнени в по-кратък срок от възможните 7 дни.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

Посланик Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ (ВИДЕО)