На мястото са се отзовали 12 пожарникари от Смолян и Пампорово

Над 400 души са евакуирани от горящ хотел в Пампорово. Огнената стихия се разразила малко след полунощ.

Късно през нощта се е запалила покривна конструкция на един от хотелите. Огнената стихия се е разразила малко след полунощ и обхванала покрива на сградата. Пламъците първи забелязал един от нощните охранители на хотела.

„Подаваме сигнал на тел.112. През това време персоналът на хотела започва да помага при евакуацията на гостите от апартаментите”, казва Ани Вълкова, управител на хотела.

Пожар унищожи ресторанта на хотел в Стара Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

12 етажният хотел е бил пълен с български и британски туристи.  Част от гостите изпаднали в паника, тъй като  спели по това време, когато на вратите на стаите им започнало да се тропа силно.

„Тропаха ни по вратите да излезем. Ние спяхме. Едно от децата му и ни събуди. Пожароизвестителната система не се включи. Ако тя беше сработила,  щяхме да бъдем предупредени и може би нямаше са има паника в хотела”, казва Хелен Човърсър.

„Снощи пътувахме от Дюселдорф до София и от София вече към 2 часа бяхме пристигали тук и трябваше да се регистрираме в хотела. За съжаление шофьорът каза, че има пожар и трябваше да останем тук,  в автобуса. Половин час по-късно дойде пожарникаря, взе бебето и каза, че е много опасно, ако реално ние го носим и ни разрешиха да влезем в хотела”, разказва Мария Лухинка.

Евакуация след пожар в комплекс със стотици туристи и пациенти в Павел баня

Осем души загинаха при пожар в хотел в Одеса (ВИДЕО)

На мястото са се отзовали 12 пожарникари от Смолян и Пампорово.

„Горяло е аспирацията от кухнята, която минавайки през покривната конструкция е запалила дървената скара, която държи ламарината, която играе ролята на керемидите горе. Затруднението дойде от там, че целият покрив е ламаринен и трудно се отстранява от горящите материали”, обясни комисар Симеон  Цървуланов, директор на РСПБЗН-Смолян.

Повече от два часа гостите на хотела са престояли във фоайето и ресторанта на комплекса. На всички са били осигурени топли напитки и вода. След уверението на пожарникарите, че опасността е отминала, туристите са били върнати по стаите.

„Изцяло щетите от пожара са на покривната конструкция.една част от нея е засегната. Имаме един апартамент, който е наводнен. Гостите в него са преместени в друг”, казва Ани Вълкова.

След пожара никой от гостите не си е тръгнал от хотела. Днес имат ток и отопление.